Финансовото министерство пое още 300 млн. лева нов дълг, става ясно

...
Финансовото министерство пое още 300 млн. лева нов дълг, става ясно
Коментари Харесай

Министерство на финансите пое още 300 млн. лева нов дълг

Финансовото министерство пое още 300 млн. лв. нов дълг, става ясно от резултатите от проведения аукцион. Така общата нова задлъжнялост от началото на годината достига 1,8 милиарда лв..

Новият дълг е за книжа със срочност от три години и половина (преотворена емисия от бумаги с падеж на 17.05.2025 г.), а среднопретеглената рентабилност е 1,33 на 100. Тя е по-висока от извършените аукциони за същите бумаги по-рано през годината, като през април доходността бе 0,88, а през март – 0,55 на 100.

Общият размер на подадените поръчки на днешния дългов аукцион доближи 460 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1,53 пункта (малко над равнището на покрите от 1,50 пункта при предходния аналигичен аукцион през април).

Традиционно максимален интерес към книжата са показали банките (47,6% от цялата сума), следвани от пенсионните фондове (34,9%), гаранционни фондове (10%), застрахователни дружества (6,7%) и ивестиционни посредници (0,8%).

По закон тази година страната ни може да поеме нов дълг от 7,3 милиарда лв.. С част от тях би трябвало да бъдат покрити остарели отговорности, като към този момент през годината бе направено огромно изплащане на лихви и главници.

С останалата част от новопоетите отговорности се чака да се създадат вложения, съгласно нееднократно изказаните планове на финансовия министър Асен Василев.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР